torstai 20. tammikuuta 2011

Jumala - Savenvalajana

Jumala - savenvalaja

Voi teidän kieroutuneita ajatuksianne! Eikö savenvalaja muka ole saveaan kummempi? Sanooko teos tekijästään: "Ei hän ole minua tehnyt"? Sanooko luomus luojastaan: "Ei hän mitään ymmärrä"? (Jes. 29:16)

Huomaamme, että Raamattu käyttää Jumalasta nimeä savenvalaja ja ihmisestä nimeä saviastia.


Nyt haluan tuoda julki oikean savenvalajan työprosessin ja sen mitä siihen kuuluu:

1. Etsitään maaperä josta saadaan savea.
Hän, joka teitä kutsuu, on uskollinen ja pitää lupauksensa (1. Tess. 5:24)

2. Maahan kaivetaan maakuoppa ja savi upotetaan sinne, puhtaaksi pesemiseksi. 
Näin meidät kasteessa annettiin kuolemaan ja haudattiin yhdessä hänen kanssaan, jotta mekin alkaisimme elää uutta elämää, niin kuin Kristus Isän kirkkauden voimalla herätettiin kuolleista. (Room. 6:4)

3. Savea vaivaaminen. Savenvalaja vaivaa käsillään savipaakkuja moukaroiden sitä käsillään. Näin tehdessään savenvalaja löytää notkistuneesta savesta pieniä kivensiruja, jotka hän karsii pois. 
Te olette unohtaneet tämän sanan, joka rohkaisee teitä kuin isä poikiaan: -- Älä väheksy, poikani, Herran kuritusta, älä masennu, kun hän ojentaa sinua
jota Herra rakastaa, sitä hän kurittaa, hän lyö jokaista, jonka pojakseen ottaa. 
Teidän kärsimyksenne on kasvatusta: Jumala kohtelee teitä omina poikinaan. Onko sellaista poikaa, jota isä ei kurittaisi? (Hepr. 12:5-7)
Jos saveen jää kivensirpaleita niin kun astia laitetaan uuniin niin kivet rikkovat astian kuumudessa. 
Tunnustakaa siis syntinne toisillenne ja rukoilkaa toistenne puolesta, jotta parantuisitte. Vanhurskaan rukous on voimallinen ja saa paljon aikaan (Jaak. 5:16)

4. Savi rauhoitetaan. Kuherruskuukausi Jeesuksen kanssa. 
Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän sydämenne. (Fil. 4:7)

5. Saven kapina pakkoa vastaan. Savea ei voi pakottaa muotoonsa vaan se pitää suostutella. 
Jos te tänä päivänä kuulette hänen äänensä, älkää paaduttako sydäntänne. (Hepr.3:15)
Jumala ei pakota ketään uskoon.

6. Saven kuivuminen. Saven perusominaisuuteen kuuluu, että se ei kestä omaa painoaan. Samoin ihminen ei kykene olemaan ylpistymättä ja paisumatta Jumalan lapsena. Ihminen ylpistyy helposti jos Jumala toimii voimakkaasti hänen kauttansa. 

7. Saven polttaminen. Savi pienenee polttaessa n. 16%. Jumalan Sanan ja Pyhän Hengen työn tuloksena ihmisen liha tulisi pinentyä. 
Hänen tulee kasvaa, mutta minun vähetä. (Joh. 3:30)

8. Esilämmitys vaiheessa uunia kuumennetaan hiljalleen kuumemmaksi, kunnes astia hehkuu tulipunaisena miltei läpinäkyvänä. 
Eikä lamppua, kun se sytytetään, panna vakan alle, vaan lampunjalkaan. Siitä sen valo loistaa kaikille huoneessa oleville. (Matt. 5:15)

9. Saviastia voi rikkontua, mutta palaset voi koota uudelleen ja sitten astiasta tulee entistä vahvempi.
Sillä näin sanoo Korkea ja Ylhäinen, jonka asumus on iankaikkinen ja jonka nimi on Pyhä: Minä asun korkeudessa ja pyhyydessä ja niitten tykönä, joilla on särjetty ja nöyrä henki, että minä virvoittaisin nöyrien hengen ja saattaisin särjettyjen sydämet eläviksi. (Jes 57:15)

Jos nyt joku puhdistaa itsensä tämänkaltaisista, tulee hänestä astia jaloa käyttöä varten, pyhitetty, isännälleen hyödyllinen, kaikkiin hyviin tekoihin valmis. (2. Tim. 2:21)
Halutaanko me olla ns. juhla-astia, jota käytetään vain juhlapyhinä. Vai haluammeko me olla se arkinen kahvikuppi josta juodaan aamu-, päivä- ja ilta-kahvit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti