maanantai 7. helmikuuta 2011

Sovitus!

Haluan tarkastella sovitusoppia Raamatun valossa, siitä miten mielestäni se sieltä ilmenee. Lukiessamme Paavalin kirjeitä huomaamme, että Paavali käyttää monenlaisia sovitusopillisia termejä. Pelastus, vanhurskauttaminen, lunastus, sovitus, sovinto, Jumalan lapseus, Kristuksessa oleminen ja Hengen saaminen. Paavalin näkemys sovituksesta on selvästi se, että ihminen on Kristuksen kanssa yhteydessä. Tuntee Jeesuksen. Pelastuksessa on kysymys Jumalan, ihmisen ja synnin välisestä kanssakäymisestä. Ihminen on jäänyt synninmahdin alle syntiinlankeamuksen seurauksesta (1. Moos. 3:1-5). Sitten Jumala puuttuu rakastavalla olemuksellaan kuvaan tullen maanpäälle ihmiseksi välittäen meille Jumalan pelastuksen. Jeesus eli synnittömän elämän kuollen meidän puolestamme, jolloin synninkirouksen oli pakko siirtyä pois meidän elämästämme. Siirtyikö synti pois meistä kun Jeesus ristiinnaulittiin? Ei, vaan Jeesus vapautti ihmisen synninorjuudesta, siirtäen meidät Hänen orjikseen kun uskomme Häneen. Joten pelastuksessa on kyse yhteydestä Jeesukseen. Mitä on yhteys Jeesukseen? Jokainen uudestisyntynyt kristitty voi todeta sen, että Jeesus on jollain tavalla muuttanut häntä. On monia hienoja todistuksia miten Jeesus on vapauttanut ihmisiä synninkahleista ja muuttanut heidän ajatuksiaan ja elämää. Tarkoittaisiko tämä yhteyttä Jeesukseen? Yhteys Jeesukseen ei mielestäni tarkoita sitä, että olemme nimellisesti kristittyjä, eikä se ensisijaisesti tarkoita sitä, että keskustelemme Jeesuksen kanssa. Yhteys Jeesukseen on Jeesuksen Herrauden tunnustamista ja sen toteuttamista, että Jeesus on minun Herrani. Hän määrää elämäni suunnan.
Moni on varmaan kuullut puhuttavan siitä, että ihmiset rukoilevat pelastusvarmuutta. Miksi? Varmaan siksi, että ihmiset haluavat Jumalan puhuvan heille.
Liha, synti ja Saatana tuhoavat Jumalan luomaa ihmistä. Jumala lähetti Jeesuksen ja Hengen maailmaan puolustamaan ihmistä. Huomaan taas sen ajatuksen Raamatusta, että voimme ainoastaan pelastua vihollisen ja oman lihan hyökkäyksiä vastaan olemalla Jeesuksen kanssa yhteydessä. Synninkirous oli ihmisen yllä. Jumala teki diilin siirtämällä synnin Jeesukseen ja Jeesuksen kristittyihin (2. Kor 5:18-21). Yksinkertaisesti meidän syntimme pestään pois, kun me otamme Jeesuksen vastaan. Meissä oleva synti siirtyy pois ja Jeesuksen pyhyys tulee meihin. Yhteys Jeesukseen syntyy parannuksesta, uskosta, kasteesta ja Pyhästä Hengestä (Hepr. 6:1-2). Olen kuullut, että Uuden Testamentin aikaan oli sellainen käytäntö, että jos joku oli suorittamassa vankeusrangaistusta, niin sukulainen saattoi maksamalla lunastaa hänet ulos. Me olimme synnin vankilassa, mutta Jeesus lunasti meidät vapaaksi. Jeesus on Herra!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti