torstai 3. helmikuuta 2011

Jeesus - Ihminen ja Jumala!


Jeesus – Jumala
Mielestäni kristillisen seurakunnan tuntee siitä, että he tunnustavat kolmiyhteisen Jumalan. Isän, Pojan ja Pyhän Hengen ja he tunnustavat, että Jeesus on ihminen ja Jeesus on Jumala. Ihmisjärkeen on joskus mahdotonta sovittaa ajatus siitä, että Jeesus on 100% ihminen ja 100% Jumala. Mutta näin Raamattu meille kumminkin opettaa.
Juutalaisessa kulttuurissa Jumalalla oli ainoastaan valta antaa syntejä anteeksi. Jeesus korotti itsensä Jumalaksi sanomalla "Ole rohkealla mielellä, poikani, sinun syntisi annetaan anteeksi." (Matt. 9:2).
Jeesus käytti itsestään nimitystä Ihmisen Poika. Yleinen opetus on, että Jeesus korosti tällä nimityksellä ihmisyyttään, heikkouttaan ja kuolevaisuuttaan. Mutta asia on oikeastaan päinvastainen. Yhä minä katselin yöllisiä näkyjä ja näin, miten taivaan pilvien keskellä tuli eräs, näöltään kuin ihminen. Hän saapui Ikiaikaisen luo. Hänet saatettiin Ikiaikaisen eteen, ja hänelle annettiin valta, kunnia ja kuninkuus, kaikkien kansojen, kansakuntien ja kielten tuli palvella häntä. Hänen valtansa on ikuinen valta, joka ei katoa, eikä hänen kuninkuutensa koskaan häviä. ( Dan.7:13-14). Jeesus viittasi käyttäessään nimitystä Ihmisen Poika siihen henkilöön joka lähestyy Jumalaa itseään taivaallisessa valtakunnansalissa ja jolle annetaan kuninkuus ja kaikki valta. Tämä tekee Ihmisen Poika nimestä korkean arvonimen, joka on huomattavasti paljon enemmän kuin ihminen pelkästään.
(Joh. 8:58) Jeesus vastasi: "Totisesti, totisesti: jo ennen kuin Abraham syntyi -- minä olin. Tässä jakeessa on kaksi kohtaa mitkä todistavat Jeesuksen jumaluudesta. Ensiksi tässä Jeesus ilmoitti olleensa aina. Kuka muu kuin Jumala on ollut aina. Toinen pointti on se, että tässä kohtaa Jeesus ns. omi itselleen jumalallisen nimen “Minä olen”. Tämä on viittaus siihen, miten Jumala esittäytyi Moosekselle palavassa pensaassa.
Evankeliumeissa huomaamme, että Jeesus antoi ihmisten rukoilla ja palvoa itseään. Hän myös sanoi:
"Joka tunnustautuu minun omakseni ihmisten edessä, sen minäkin tunnustan omakseni Isäni edessä taivaissa. (Matt. 10:32)


Pitikö Jeesus itseään Jumalana?
Jeesus oli hiukan salaperäinen itsestään puhuessaan. Hän vältti julistamasta suoraan olevansa Jumala tai Messias. Sillä juutalaiset ei tunteneet kolmiyhteistä jumalaa. He tunsivat ainoastaan Yahweh – Isä Jumalan. Jos Jeesus olisi huudellut kaduilla “ Olen Yahweh” niin silloin se olisi koettu törkeänä jumalanpilkkana ja se olisi estänyt Jeesusta tavoittamasta ihmisiä kuulemaan Hänen julistustaan. Lisäksi juutalaiset odottivat toisenlaista Messiasta. Heillä oli käsitys, että kun Messias tulee niin syntiset kaatuu. Ns. Taivaallinen metsuri tulee vetämään metiköt sileeksi. Mutta Jumala ilmestyikin rakastavana Messiaana. Lisäksi evankeliumeista huomaamme, että Jeesuksella oli kaksitoista opetuslasta, mutta Jeesus ei ollut yksi opetuslapsi. Ajatellaan, että ne kaksitoista edustavat uutta Israelia. Nyt huomaamme että Jeesus ei ole vain osa Israelia, ei osa lunastettujen ryhmää, vaan Hän on sen kokoaja, juuri samanlailla kuin Jumala kokosi Vanhassa testamentissa kansansa. Samanlailla Jumala asetti Israelin 12 heimoa, kuin Jeesus asetti 12 opetuslastaan. Lisäksi huomaamme kuinka Jeesus korottaa itsensä lain yläpuolelle esim:
Ei ihmistä voi saastuttaa mikään, mikä tulee häneen ulkoapäin. Se ihmisen saastuttaa, mikä tulee hänen sisältään ulos. (Mark. 7:15)
Näillä sanoilla Jeesus kumoaa Mooseksen laista löytyvät tiukat puhtaussäädökset. Yllä mainittuja kohdista voi vetää sen päätöksen, että Jeesus piti myös itse itseään Jumalana.


Jeesus – ihminen
Terveeseen kristilliseen uskoon kuuluu näkemys siitä, että Jeesus on ihminen. Raamatussa on selviä piirteitä, jotka todistavat sen, että Jeesus on ihminen. Jeesus syntyi inhimillisellä tavalla: Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana, Jerusalemiin tuli idästä tietäjiä. (Matt. 2:1).
Jeesus varttui, kasvoi kuten normaali pojat: Kun Jeesus oli tullut kahdentoista vuoden ikään, he taas juhlan aikaan matkasivat sinne, niin kuin tapa. (Luuk. 2:42)
Jeesus tarvitsi unta: Järvellä nousi äkkiä ankara myrsky. Aallot löivät yli veneen, mutta Jeesus nukkui. (Matt. 8:24).
Jeesus tunsi nälkää: Kun Jeesus oli paastonnut neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, hänen vihdoin tuli nälkä. (Matt. 4:2)
Näistä kohdista huomaamme, että Jeesuksella oli aivan samanlaisia tarpeita kuin normaali ihmisellä. Lisäksi Raamatussa on ihan suoriakin viitteitä siihen, että Jeesus oli ihminen:
Rikkomusta ei kuitenkaan voi verrata armoon. Yhden ainoan ihmisen rikkomus on tosin tuottanut kaikille kuoleman, mutta vielä paljon runsaammin ovat Jumalan armo ja hänen lahjansa tulleet yhden ainoan ihmisen, Jeesuksen Kristuksen, ansiosta kaikkien osaksi. (Room. 5:15)
Ihmisenmieli on sen oloinen, että jos se ei jotain ymmärrä, niin se rupeaa keksimään vastauksia. Niinkuin edellä mainitsi on hirveän vaikea saada ihmisjärkeen sopimaan ajatus siitä, että Jeesus on ihminen ja Jumala. Mutta kun tutkimme Raamattua huomaamme, että siellä on monia jakeita, jotka opettavat näin. Itsekin ajattelin aluksi, että Jeesus luopui jumaluudestaan tullakseen ihmiseksi, mutta nyt olen joutunut toteamaan olleeni väärässä. (Fil. 2:6-7) Hänellä oli Jumalan muoto, mutta hän ei pitänyt kiinni oikeudestaan olla Jumalan vertainen vaan luopui omastaan. Hän otti orjan muodon ja tuli ihmisten kaltaiseksi. Hän eli ihmisenä ihmisten joukossa.
Paavali kiroittaa, että Jeesus luopui omastaan. Mistä Jeesus luopui? Lähtökohta on se, että Jeesus ei voinut luopua Jumaluudestaan, koska Raamattu ei ole ristiriidassa itsensä kanssa. Paavali kirjoittaa toisaalla: Hänessä on jumaluus ruumiillistunut koko täyteydessään, (Kol. 2:9). Mutta mistä Jeesus sitten luopui? Uskon että Jeesuksen ihmiseksi tulo rajoitti jollain tasolla Jeesuksen jumalolemusta. Ja tämä on se asia mistä uskon, että Jeesus luopui. Koska Jumala on kaikkitietävä, mutta apostoleiden kysyessä Jeesuksen paluun aikaa Jeesus vastaa:
Mutta sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan, eivät enkelit taivaassa eikä edes Poika, ei kukaan muu kuin Isä. (Mark. 13:32)
Eli Jeesus ei luopunut jumaluudestaan tullessaan ihmiseksi. Mutta jollain tavalla Hänen jumaluutensa kumminkin rajoittui.


Simo Koskinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti