lauantai 19. helmikuuta 2011

Ylösnousemus - totta vai tarua!


Pyörtymisteoria
Seitsemännellä vuosisadalla kirjoitetusta Koraanista löytyy ajatus siitä, että Jeesus ei kuollut ristillä.
1800-luvulla Karl Barth, Karl Venturini ja muut yrittivät selittää tyhjäksi ylösnousemuskertomuksen. He selittivät, että Jeesus pyörtyi ristillä tai sai huumaavaa ainetta, joka sai Hänet näyttämään kuolleelta, ja myöhemmin Jeesus sitten virkosi viileässä hautakammiossa. Monet salaliittoteorioiden laatijat yhtyivät tuohon väitteeseen perustelemalla sen jakeella:
Joku kävi kiireesti kastamassa sienen hapanviiniin, pani sen kepin päähän ja tarjosi siitä juotavaa sanoen: "Katsotaanpa nyt, tuleeko Elia ottamaan hänet alas. (Mark. 15:36)
He korostivat samalla Pilatuksen hämmästyneisyyttä Jeesuksen nopeasta kuolemasta:
Pilatus hämmästyi kuullessaan Jeesuksen jo kuolleen. Hän kutsutti sadanpäällikön luokseen ja kysyi, oliko Jeesus todella jo kuollut. (Mark. 15:44)
Näihin asioihin vedoten he sanoivat, että Jeesuksen takaisin ilmestyminen ristiinnaulitsemisen jälkeen oli onnekas elpyminen, eikä ylösnousemusihme. Näin heidän mukaan tyhjä hauta selittyi.
Pyörtymisteoria on yleinen selitys ei-uskovien keskuudessa, mutta onko asia oikeasti mennyt niin?

Kärsimys
Viimeisen ehtoollisaterian jälkeen Jeesus meni opetuslastensa kanssa Getsemanen puutarhaan, ja vietti siellä rukouksessa koko yön. Jeesus tiesi mitä oli tulossa tapahtumaan ja Hän ymmärsi minkälaisen kärsimyksen määrän Hän joutuisi kohtaamaan, joten Hänellä oli stressiä sen asian suhteen. Stressi ilmeni mm. verihikoiluna. Monet tarttuvat tuohon ja sanovat, että se on opetuslasten keksimää ylikorostamista, mutta hematidrosis on lääketieteellinen fakta. Se liitetään erittäin voimakkaaseen psykologiseen kuormittuneisuuteen, se ei ole yleistä. Voimakas ahdistuneisuus saattaa aiheuttaa sen, että kehostamme vapautuu kemikaaleja rikkoen hikirauhasten hiussuonet. Tämän seurauksena hikirauhasiin tihkuu hiukan verta, ja siten se sekoittuu huokosista erittyvään hikeen. Verimäärä on todella pieni. Tämän seurauksena ihosta tulee äärimmäisen herkkä ja kun Jeesusta seuraavana päivänä ruoskittiin meni Hänen ihonsa todella helposti rikki.
Roomalaisten ruoskinta oli hyvin raaka. Normaalisti siihen kuului 39 ruoskaniskua, mutta usein niitä oli enemmän sen mukaisesti, mikä sattui olemaan ruoskijan mieliala. Ruoskan päässä oli nahkahihnat, joiden päihin oli neulottu metalllikuulia. Ruoskan iskeytyessä ihoon, pallot aiheuttivat syviä ruhjeita, jotka aukenivat uusien iskujen myötä. Ruoskiin oli kiinnitetty myös luunsiruja, jotka leikkasivat ihoa. Ruoskittavan selkä oli nopeasti niin repaleinen, että joskus ruoskan aiheuttamat viillot paljastivat selkärangan. Monesti saattoi lihakset, jänteet ja sisäelimet olla kaikkien nähtävillä.
Tällaisen pahoinpitelyn johdosta seuraus on usein kuolema tai hypovoleeminen sokki (suuresta verenhukasta johtuva sokki). Hypovoleemi koostuu kolmesta asiasta.

  1. Sydän lyö tiheästi yrittäen pumpata verta, jota ei enää ole.
  2. Verenpaineet laskee ja tulee pyörryttävä olo.
  3. Munuaiset lopettavat tuottamasta virtsaa, yrittäen säilyttää verimäärän, joka on vielä jäljellä. Tämän vuoksi ihmisestä tulee hyvin janoinen, koska elimistö kaipaa nestettä korvaamaan verenmäärän, joka on menetetty.

Me kykenemme näkemään evankeliumien kuvauksista, että Jeesuksella oli hypovoleeminen sokki. Kun Jeesus lyyhistyi kantaessaan ristinpuuta ja Simon Kyreneläinen joutui tulemaan auttamaan Häntä (Matt. 27:32). Myöhemmin Jeesus ilmoitti, että Hänellä on jano (Joh. 19:28). Tätä lukiessamme ei ole sijaa epäilylle, ettei Jeesus olisi jo ollut kriittisessä tilassa ennen kuin Hänet ristiinnaulittiin.




Ylösnousemus
Onko Jeesuksen ylösnousemukselle todisteita? Monet ketkä kieltävät Jeesuksen ylösnousemuksen keksivät kaikenlaisia selityksiä. Historiallinen fakta on se, että Jeesus kuoli ristillä. Nyt haluan tuoda julki asioita, miten ihmiset koettavat vesittää ylösnousemusta.
1)      Pyörtymisteoria. Jeesus ei kuollut ristillä, vaan heräsi henkiin kylmässä hautakammiossa. Yllä kirjoitin jo aiheesta, Jeesus ei olisi kyennyt selviämään hengissä, mutta ajatellaan, että jos Jeesus olisikin selvinnyt. Jeesus olisi ollut huonossa kunnossa herätessään kammiosta. Kädet ja jalat sijoiltaan, kyljessä reikä ja todennäköisesti keuhko puhki. Hän ei olisi kyennyt kävelemään jaloillaan kun ne olivat lävistetyt, eikä käyttämään käsiään kun ne olivat venytetyt ja revitty sijoiltaan. Tällaisessa tilassa Jeesus olisi herännyt, opetuslapset olisivat hoitaneet Hänet kuntoon. Mutta nyt kysytään olisivatko opetuslapset tämän johdosta innostuneet kutsumaan Jeesusta elämänsä Herraksi ja lähteneet julistamaan ylösnoussut Kristusta vaarantaen turvallisuutensa? Jeesus olisi ollut avuttomassa tilassa, olisiko opetuslapset tervehtineet Häntä kuoleman voittajana yms. On mieletöntä ajatella, että jos Jeesus olisi ilmestynyt heidän eteensä sen näköisenä, niin opetuslapset olisivat aloittaneet maailmanlaajuisen hengellisen liikkeen ja toivoneet, että heilläkin olisi jonain päivänä samanlainen ylösnousemusruumis.
2)      Opetuslapset varastivat Jeesuksen ruumiin ja kätkivät sen valehdellakseen Jeesuksen nousseen ylös. Nyt herää kysymys, olisivatko roomalaiset sotilaat sallineet opetuslasten varastaa Jeesuksen ruumiin, sillä heidän henkensä oli uhattuna jos ruumis katoaisi? Jeesuksen kuolema oli niin iso juttu, että siellä eliminoitiin kaikki mahdollisuudet ruumiin varastamiselle ja laitettiin jatkuva vartiointi haudan suulle.
3)      Maria nähdään ylösnousemuskertomuksen lähteeksi. Hän meni vahingossa väärään hautaan, järkyttyi siitä, että se oli tyhjä ja ryntäsi ulos törmäten puutarhuriin ja päätteli, että sen täytyy olla Jeesus. No, onhan tämäkin perustelu, mutta miten selitettään siten se, että Jeesus todella ilmestyi sadoille ihmisille kuolemansa jälkeen. Jos sekin on huuhaata, niin edelleen haluan tuoda julki sen faktan, että opetuslapset kuolivat uskonsa vuoksi. Miksi? Jos he tiesivät, että se olikin valhetta.
Yllä olevat vaihtoehdot kuulostavat niin järjettömiltä, että ne kumoavat itse itsensä. Ainoa ns. järkevä vaihtoehto olisi, että ylösnousemus oli tulkinta tai kokemus (subjektiivinen), eikä todellinen tapahtuma (objektiivinen). Olisiko ylösnousemususkon takana siis sarja näkyjä, hallusinaatioita? Mikä aiheuttaisi nämä subjektiiviset massa kokemukset? Tuollaiset näyt eivät ainakaan tällaisessa mittakaavassa syntyisi itsestään. Näkyjen näkemiseen edellytetään tiettyä valmiutta, ei opetuslapsilla tunnu olevan tällaista valmiutta. Heillä olisi pitänyt siis olla uskoa, joka olisi saanut aikaan näkyjä, mikä olisi saanut aikaan uskoa ylösnousemukseen. Hullua! Minun mielestäni on järkevät perusteet sille, että ylösnousemus oli todellinen tapahtuma, muuten ei tänä päivänä olisi olemassa kristittyjä (Ap.t 5:38-39). Ylösnousemus on koko kristinuskon perusta (1. Kor. 15:14).


Jeesus väittää olevansa Jumala




Väittämä ei ole totta
    (vaihtoehdot)

Jeesus tiesi, että väite oli väärä
·        Hän toimi tietoisesti petollisesti, johdattaakseen ihmisiä harhaan.
·        Hän oli valehtelija, historian suurin huijari.

Jeesus ei tiennyt, että hänen väitteensä oli väärä
·        Hän oli vilpitön, mutta itsepetoksen uhri
·        Hän oli mielisairas, järkeä vailla.

Väittämä on totta
   (vaihtoehdot)

Jeesus on Herra
·        Voit torjua Hänet ja toimia Häntä vastaan.
·        Joudut iankaikkiseen kadotukseen.

Jeesus on Herra
·        Hyväksyt Hänen kutsunsa ja toimit sen mukaisesti.
·        Pelastut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti